Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318796 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #360 : Czerwiec 08, 2010, 07:47:04 »

Ciekawe jak tam "kolorowe wilki" u 4og...
Zeżarł go chyba ten wilk Wink

Drago, Twoje Hepsetusy w kwarantanniku jakoś aktywnie pływają, czy raczej w miejscu stoją, jak nic się w okolicy nie dzieje? Bo moje generalnie nieruchawe są, jedynie żarcie atakują (ale za to widać moc jak atakują).

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #361 : Czerwiec 08, 2010, 09:41:00 »

ducze każdy szczupak tak ma Smiley One ganiają tylko jak się zabierają do tarła, wtedy wokół samicy dwa samce z reguły się aktywnie kręcą, a samica pływa po całym akwarium.

W zasadzie to wiszą w toni i wachlują płetwami.

Jeszcze są 3 sztuki na allegro tych erythrinusów...

I tak w ogóle to jeszcze sobie myślę, że chyba wezmę tego jednego...
W październiku stawiam 300l i tam ten koleżka mógłby wylądować.
Do tego czasu musiałby przecierpieć w 70l.
Ecoleslaw ma 11cm sztuki, więc tak na oko jak będzie sam (a w bańce mieszkają tylko ślimaki, bo parę szczupieńczyków już sprzedałem Tongue).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 10:28:16 wysłane przez bloniu » Zapisane

I consider myself as a one fish wolf pack
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #362 : Czerwiec 08, 2010, 11:10:52 »

Myślę, że spokojnie może pomieszkać w 70L do października. Kurde, też mnie kusi żeby sobie takiego wpuścić do szczupaków...

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #363 : Czerwiec 08, 2010, 15:50:58 »

bloniu belony na razie mieszkają w brodziku 148x45x48h i jeżeli dożyją bo są już stare to za niedługo przeniosą się do ciutkę większego 200x45x50h, szczupieńców już nie mam.

lukas pewnie wyskoczyły na żaby Wink, na szczęście to nie jest nic trudno dostępnego.

Muchomorek pierwsze słyszę o tej wydzielinie do zmiękczania u garra, ale nie można tego wykluczyć.

ducze drapieżniki poza pelagicznymi nie lubią marnować energii, moje zachowują się tak samo, a te co mi się bardziej podobają np. Thalassophryne amazonica i Lophiosilurus alexandri to w ogóle są mało widoczne bo zakopują się w piasku.

A to jeden z ciekawszych okazów jaki ostatnio dostałem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #364 : Czerwiec 08, 2010, 21:42:45 »

Proszę o info na temat 2 buszowców:

Buszowca ansorga (Microctenopoma ansorgii)

foto pochodzi z www.akvaryumhaber.com

Buszowca lamparciego (Ctenopoma acutirostre)

foto pochodzi z www.fish-keeper.net

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #365 : Czerwiec 08, 2010, 23:20:44 »

Te dwa gatunki buszowców mają podobne wymagania i zachowania. Są to spokojne i płochliwe ryby które lepiej trzymać w grupach kilku osobników, nie są agresywne wobec siebie. Potrzebują kryjówek z korzeni i gęsto posadzonych roślin, jednak z moich obserwacji wynika że jeżeli nie ma roślin wolą się chować pod korzeniami, i pływają w toni wody, oraz możliwie ciemnego podłoża. Rośliny najlepiej nie wymagające silnego światła, którego buszowce się boją ,o trawiastym pokroju kładące się na powierzchni, oraz pływające. Buszowiec lamparci to drapieżnik, wszystkie ryby które zmieszczą się do pyska zostaną potraktowane jako pokarm. Dlatego najlepiej zestawiać je z większymi gatunkami, nie będącymi szybkimi pływakami. W wykarmieniu nie są specjalnie trudne, lamparci pobiera wszelkie większe mięsne pokarmy, Ansorga jest wszystkożerny. Lubią ciepłą wodę 25 – 28 °C, twardość do 20 °n i raczej kwaśną wodę pH 6,0 – 7,0. Posiadają aparat labiryntowy który nie jest zbyt mocno rozbudowany, składa się z jednej silnie ukrwionej tkanki pokrywającej płytkę.
Do rodziny  anabantidae łaźcowate należą też ciekawe ale nie osiągalne ryby z rodzaju Sandelia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 21:20:31 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #366 : Czerwiec 09, 2010, 06:22:33 »

A to jeden z ciekawszych okazów jaki ostatnio dostałem.
Kurde, skądś kojarzę tą rybę, ale nie wiem skąd Wink co to za zwierz?

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #367 : Czerwiec 09, 2010, 14:04:10 »

No dobra mistrzowie świata Smiley

Zamówiłem Erythrinusa.
I termin na dzień dzisiejszy postawienia baniaka 300l to wrzesień Smiley
Zastanawiam się tylko czy będzie to 100x60x50 czy może 120x50z50...

No i druga kwestia co z tym erythrinusem ma pływać.
Generalnie sprawa jest taka, że na karnówce zasuwamy. I dopiero pod koniec roku filtr RO będzie.
Erythrinus już 2 tygodnie jest u ecoleslawa na kranówce, więc mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #368 : Czerwiec 10, 2010, 03:58:39 »

ducze to jest kura panie generale, a naprawdę to mruk Pollimyrus castelnaui.

bloniu no to co że kranówka, zdecydowana większość ryb dobrze znosi twardość do 20 °n i pH miedzy 6,0 - 7,5.No chyba że chcesz rozmnażać lub trzymać jakieś delikatne ryby to wtedy musi być miękka.
Pływać w zasadzie może wszystko co będzie dorównywało basiorowi rozmiarem, będzie większe lub kształtem bardziej okrągłe, najlepiej mole i gupole.
A to akwarium 120x 60 lub 70x 50h ? Bo lepiej żeby było długie i szerokie, a nie za wysokie.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #369 : Czerwiec 10, 2010, 05:40:46 »

Witam, dawno nie pisalem - mam natlok pracy przed sesja, ostatnie zaliczenia i te sprawy... =]

Erythrinus erythrinus juz jest w akwarium ! Naprawdę, wspaniała ryba, bardzo piękna, jak będę miał możliwość wzięcia aparatu do Wrocławia to prześle wam zdjęcia. Nie wiem czy ten Erythrinus to f0, jak mi odpisze Coleslaw to dam wam znac Smiley Bylem zaskoczony, ponieważ już chwile po wpuszczeniu do akwarium stała się ruchliwa. Dla tych co chcieliby zamówić tego E.E od Artura to moge tylko ostrzec, ze zdjecie z aukcji to nie jest ten E.E którego sprzedaje Artur, ja nie bylem zaskoczony jak przyjechał, bo o tym wiedziałem, ale ktoś może byc Smiley Co do samej przesyłki to 10/10, świetnie zapakowana ryba, polecam przesyłki konduktorskie w przypadku Artura, bo PKP musiałoby się wykazać aby rybie tak zapakowanej coś zrobić =] Jak będę miał trochę więcej czasu i jak dowiem się czy to f0 czy więcej to dam znać jaka to jest odmiana.

I co ważne, mimo tego, ze na forach opisują tego E.E jako ''mini mala''/''mini wolf fish'' etc. to ma zupełnie inne zachowanie, jest ruchliwy, patroluje akwarium, w przeciwieństwie do malabaricusa (ale to mowie na podstawie wypowiedzi ludzi z rożnych for internetowych i filmów w internecie)

Aktualnie basior ma 12 cm. Zyje sobie tymczasowo w gęsto zarośniętym akwarium z dużym korzeniem. Kwestia paru miesięcy i wyląduje w większym akwarium.

Pozdrawiam, i dzięki za wsparcie przy wyborze ryby Smiley Alez się, ku*wa, ciesze  Grin

e:

tyle, ze jeszcze nie chce zjeść gupika Sad
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 06:36:53 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #370 : Czerwiec 10, 2010, 07:19:05 »

Pływać w zasadzie może wszystko co będzie dorównywało basiorowi rozmiarem, będzie większe lub kształtem bardziej okrągłe, najlepiej mole i gupole.

Behehehe, mole będą oj będą Cheesy
Ale tak poważnie zastanawiam się nad towarzystwem i chciałbym wpuścić tam harem Belonesox belizanus, spore rosną, więc będzie oki.
I coś bym jeszcze zapodał majestatycznego do toni i nie mam pomysłu.

Co byś doradził?

A to akwarium 120x 60 lub 70x 50h ? Bo lepiej żeby było długie i szerokie, a nie za wysokie.

120x65x45? To będzie 351l ale jakoś może przecierpię... Smiley
Szafka do tego niestandardowa będzie potrzebna (a pod spodem 70l na małe belonesoxy) Cheesy

Dla tych co chcieliby zamówić tego E.E od Artura to moge tylko ostrzec, ze zdjecie z aukcji to nie jest ten E.E którego sprzedaje Artur, ja nie bylem zaskoczony jak przyjechał, bo o tym wiedziałem, ale ktoś może byc Smiley

Ja już zamówiłem!! Cheesy Ale wiem, że to nie ten taki "fioletowy". Wiem, że ma pomarańczowe plamy, ale na płetwach czy na ciele również?

Z tego co zrozumiałem Coleslawa to będzie ten:
http://www.wildwoods.co.uk/fishhouse/images/red-erythrinus-2.jpg

Tak, 4tog?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 07:24:24 wysłane przez bloniu » Zapisane

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #371 : Czerwiec 10, 2010, 07:45:07 »

Dokladnie tak bloniu, to ten, sam przed chwila to zdjęcie znalazlem w necie Smiley I mial racje mowiac, ze nie boja sie w ogóle, odważnie podpływa do szyby jak przechodzę obok akwarium Smiley

Tylko cholera, nie chce jeść gupika jak narazie ! Co prawda nigdy nie widziałem takiego szybkiego gupika, ale nawet nie próbuje ich łapać.  Ty planujesz karmic swojego żywym czy mrożonym pokarmem ?

Gdybym mial na teraz wieksze akwarium to bym sprobowal trzymac dwa Smiley Bo niby wilki sie razem nie toleruja, ale juz widzialem akwarium w ktorym bylo kilka malabaricusow naraz i zyly wszystkie od dluzszego czasu, wiec pewnie E.e tez sie da Smiley

Artur mowil Ci moze czy ten E.e to odłów czy hodowla ?

Pozdro Smiley

Co do kolegów w zbiorniku z E.e to ponoć lepiej trzymac je osobno, bo sie zachowują bardziej naturalnie. Tyle, ze jesli to hodowla, a nie odłów to w sumie bez różnicy juz Smiley tak mi sie wydaje przynajmniej.

Byly juz pomysly trzymania tego z ch.bleheri/gachua Smiley ale nie wiem czy to dobry pomysl. Na pewno niczego nie bedzie mozna rozmnarzac, bo bleherka do rozrodu potrzebuje ziomowania i chyba jednak by zamęczyły naszego twardziela w czasie tarła.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 07:46:51 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #372 : Czerwiec 10, 2010, 09:17:38 »

Po mojemu to bankowo odłów. Ryba zasadniczo nie rozmnażająca się w akwariach (czyli problemowa w tym względzie) do tego mało popularna (mały popyt) = nie opłaca się bawić w problematyczne rozmnażanie bo odłów się bardziej opłaca (oczywiście handlowcom, bo rybom wręcz przeciwnie). Zwłaszcza, że w naturze nie są chyba te wolfy chyba jakąś rzadkością.

Co do towarzystwa, to wyczytałem to co pisze 4tog, same są naturalniejsze, odważniejsze i ogólnie lepiej się czują.

I uważajcie na ręce Wink bo atakowanie wszystkiego co nowe w zbiorniku (w tym właściciela Wink nie jest u nich niczym niezwykłym Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #373 : Czerwiec 10, 2010, 09:18:42 »

Ja będę karmił i żywym i sercem wołowym, ale ja zwyklę nie karmię ryb po przenosinach. Gdzieś po 24-36 godzinach je karmię. Wtedy zawsze rzucają się na jedzenie. Ale daję zwykle mało.

Ale ja bym się nie martwił - zgłodnieje to zacznie polować.

Co do trzymania Hanek Smiley to sam nie wiem. Channy potrafią być upierdliwe, a szkoda, żeby basiora zamęczyły. Zresztą to różnie z nimi jest z tym pływaniem w toni.
Mnie by interesowało coś bardziej mejstatycznego, pływającego w toni, ale też drapieżnego (nieagresywnego) - wszelkie piranie odpadają, myślałem o kąsaczy dwuplamym, ale to w zasadzie też pirania. Generalnie jedna sztuka majestatyczna w toni. Może jakiś strzępiel?

W akwa 300 byłby jeden basior-dno, harem szupaczka żyworodnego - pod powierzchnią, przydałoby się coś do toni i może coś jeszcze do ogarniania resztek.

Zaproponujcie coś mistrzowie - 1 czyściciel dna, 2 coś w toń Smiley
Oczywiście temat jest w takim wątku a nie innym, więc żadne zbrojniki i inne standardy nie wchodzą w grę.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #374 : Czerwiec 10, 2010, 10:12:37 »

Może jakiś strzępiel?

W akwa 300 byłby jeden basior-dno, harem szupaczka żyworodnego - pod powierzchnią, przydałoby się coś do toni i może coś jeszcze do ogarniania resztek.

Strzępiel po mojemu zdecydowanie za duży do 300L. I do tego jak trafisz nerwowego to Ci skatuje wilka (z racji masy nie będzie miał z tym większych problemów) - a trzymane pojedynczo często z wiekiem robią się nerwowe i agresywne.

Kąsacz to zdecydowanie stadna ryba. I bynajmniej nie przypomina zachowaniem piranii - majestatyczny nie jest ani trochę Smiley

Może jakiś mniejszy wielopłetwiec na dno?

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: