Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: prośby o identyfikacje ryb  (Przeczytany 4533 razy)
agrest
Zainteresowany
**

« : Październik 05, 2007, 18:40:49 »

Czesc Wszystkim. Zaczynam pytaniem.Śliczna rybka,smukła z pomarań.pregą, mieniącą siętak jak u neonków niebieska, z  ipomarań.płetwą grzbiet.,stadna,szybka i zwinna. Facet ze sklepu mówi,że to .brzanka Denissa(czy jakoś tak),że są sprowadzane, bo w niewoli sie nie rozmnażają, dlatego tyle kosztują-ok.60pln. Czy ktoś takie ma i coś podpowie, bo nic na ich temat nie mogę znależć.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 19:46:53 wysłane przez agrest » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2007, 18:50:14 »

nie ma czegoś takiego jak brzanka denissa ... cos chyba ten facet kręci, brzanki się rozmnażają w akwarium, chińczycy na pewno rozmnożą każdą Wink nawet jak kupisz, to wiesz że brzanka jest stadna min 5-6 szt ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2007, 18:58:49 »

dzieki za chęci, taką rybke widziałem w palmiarni w Poznaniu, nazwe(denisa) może przekęciłem ,nie myslę żeby krecił, bo robale kupuję już u niego kilka lat, chociaż kto wie rybka swoje kosztuje. Faktem jest,że kształtem bardziej tęczanke przypomina, a nie sumatre czy tej podobną
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2007, 19:41:17 »

Brzanka Denisona (Puntius Denisonii)

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2007, 19:45:19 »

dzieki Ruffy. Może masz jakiś adres strony, co bym o niej poczytał?
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2007, 21:20:24 »

dzieki Ruffy. Może masz jakiś adres strony, co bym o niej poczytał?
ale problem wpisać w google .... Tongue

[45] [15] [4]
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2007, 22:35:46 »

jak bym znał pełną nazwę, to bym się nie pytał.Mimo wszysyko dzięki za  tego "Denisona" Panie Wszechwiedzoacy
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2007, 22:50:51 »

Niestety, w googlach nic nie ma. Ale mam książkę, w której jest opis tej ryby. Zatem zacytuję  Good !

Puntius denisonii

Ojzyczną tej brzanki są Indie, gdzie zamieszkuje rwące górskie potoki (niosące chłodną, dobrze natlenioną wodę) w okolicach Chaliar, Kallada, Chalakkudipuzha, Aralam, Travancore i Kallar. Dorasta do 15cm długości. Pokrojem ciała, które jest torpedowate, wydłużone, przystosowane do sprawnego poruszania się w szybko płynących wodach, przypomina raczej rekina niż brzankę. Boki i grzbiet są oliwkowoszare z lekkim, zielonkawym odcieniem. Od czubka pyska, poprzez oko i całe ciało, aż do środkowej części nasady płetwy ogonowej biegnie wyraźny, prosty, czarny pas. Tuż nad nim głowę i tulów ryby przecina szeroka, krwistoczerwona smuga, kończąca się na wysokości płetwy grzbietowej. Czerwone są też pierwsze promienie płetwy grzbietowej. Na obydwóch końcach rozwidlonej płetwy ogonowej znajdują się dwie pary jasnożółtych i czarnych plam. Pozostałe płetwy są przeczroczyste, pozbawione kolorów. Dymorfizm płciowy zaznacza się stosunkowo słabo - samice w czasie tarła są podobno grubsze od samców.
Brzanka ta należy do ryb łagodnych i towarzyskich, z powodzeniem nadaje się do akwarium ogólnego o pojemności conajmniej 160-200l. Należy zadbać o jego bardzo dokładne przykrycie, bowiem ryby te są doskonałymi skoczkami, potrafiącymi wyfrunąć na wysokość ponad 1m! Dlatego też szyba nakrywowa lub pokrywa z oświetleniem muszą być idealnie wręcz dopasowane do krawędzi zbiornika. Oświetlenie powinno być dość silne, trzeba też zainstalować urządzenia powodujące ruch wody (np. jedną albo dwie głowice typu powerhead wyposażone w duże gąbki filtracyjne, zapewniające jednocześnie wydajną filtrację). Na dnie zbiornika powinna się znaleźć warstwa żwiru o granulancji 4-8mm oraz - jako dekoracje - otoczaki, większe korzenie i kawałki drewna. Należy rozmieśćić je tak, aby nie zabierały rybom zbyt dużo miejsca do pływania. Podobnie postępujemy z roślinami. Nie musi być ich dużo, najlepiej posadzić pas wysokich okazów (np. krynia tajska i rzemieniolistna, nurzanieć śrubowy i olbrzymi, a także duże zwartki) wzdłuż tylnej ścianki zbiornika i (ewentualnie) po bokach. Środek powinien pozostać wolny.
Woda, o temperaturze 15-25C, musi być odstała i krzystalicznie czysta. Kupując ryby zawsze należy jednak dowiedzieć się, w wodzie o jakiej temperaturze pływały do tej pory - gwałtowna zmiana o 10C mogłaby bowiem okazać się dla nich śmiertelna. Jeżeli chcemy, aby w akwarium zamieszkały również inne gatunki ryb, należy dostosować temperaturę do ich wymagań (owczywiście w granicach tolerancji brzanek). Poza tym woda powinna być miękka do średnio twardej (5-15 n ), zaś jej odczyn zbliżony do obojętnego ( pH 7,0). Ryby te są stosunkowo wytrrzymałe i łatwo adaptują się do nowych warunków. Koniecznie jednak należy stosować cotygodniowe podmiany siegające nawet do 30% objętności zbiornika. Aby uniknąć kłopotów zdrowotnych u ryb, nie powinno również przerybiać akwarium.
P. denisonii zjada praktycznie każdy rodzaj podawanej karmy, zarówno żywej (larwy muchówek, rureczniki, doniczkowce, grubszy plankton), jak i mrożonej (ochotka, wodzien, czarna larwa komara, dafnia itp.), a nawet płatki i granulki.
Niestety (wg. dostępnych informacji) brzanki tej jak dotąs nie udało się rozmnożyć w niewoli. Swym naturalnym środowisku przystępuje do tarła wiosną, po sezonowym obniżeniu temp. wody. Wszystkie oferowane w handlu osobniki pochodzą zatem z naturalnego odłowu. Zwykle są dostepne u ekspoterów tylko sezonowo i, być może, stąd wynika ich ograniczona podać i niewielka - jak dotąd- popularność.

Źródło :AKWARYSTYCZNE OSOBLIWOŚCI, Joanna i Paweł Żarzyńscy

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2007, 00:00:54 »

Raffy-dziękuję,jeśli musiałeś to przepisać to dzięki dwukrotne. Super aktualna książka. Wychodzi na to, że facet ze sklepu nie ściemniał.A rybka jest naprawdę super i do tego "mało wymagająca".{jak dla mnie} Dzięki jeszcze raz-dobrej nocy.
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2007, 00:17:33 »

to kąśliwe"wszechwiedzący" nie było do ćiebie, tylko do MALYO5-Błąd w sztuce na nowym forum.SORRY
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 06, 2007, 10:28:38 »

Proszę Smiley Też mi się marzy ta rybka, oj.. mam nawet warunki dla nich. Ale cena tych ryb mnie skutecznie odstrasza Sad

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2007, 15:46:53 »

Dzisiaj byłem znowu na nie popatrzeć. Ma ich 5szt.(300pln)Chodzą jak "przecinaki".Mówie ci, są takie zaje...., że wystarczą tylko rośliny i one...Ide zagrać w totka... Wink
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2007, 21:49:16 »

Niestety d---a. W totka 0, brzanek 0-----------------na razie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2007, 19:51:00 »

60 pln za brzankę dnissona to dużo. w 3mieście chodzą po 30-40 pln. A te za 40 to już naprawdę duże okazy przynajmniej 10cm.

I jeszcze fotka dla tych którzy nie wiedzą o jakiej rybce rozmawiamy Wink

foto z http://www.achim-nickel.de

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2007, 21:13:45 »

Poważnie?? Zdzierca z tego mojego sklepikarza. A inne rybki i roślinki ma w normalnych cenach. Mówi, że cena wysoka, że  potrzebne zezwolenia, kupa papierów itd. Muszę się dokładniej porozglądać. Good !
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: