akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 15, 2007, 10:58:40 » |
|
Witam Jestem nowym uzytkownikiem i zarazem poczatkujaca akwarystka. Chcialambym dowiedziec sie czy w akwarium o pojemnosci 72 litry razem z rybkami moge trzymac trzciniaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2007, 11:21:37 » |
|
Nie, nie możesz. Trzciniak w warunkach akwariowych rośnie do 40cm i wymaga akwarium 200L.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 12:03:34 » |
|
No i jest troszkę kłopotliwy jak dorośnie nie polecam .
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
małgośka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2007, 12:07:21 » |
|
Pozatym inne mniejsze od siebie ryby potraktuje jako pokarm. Gdzieś czytałam że może wypełznąć z akwarium  Nie fajnie by było
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2007, 12:09:09 » |
|
Zgzdzam się lubi inne rybki i wykopuje rośliny .
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2007, 14:08:45 » |
|
trzymam trzciniaka w akawarium 150l jest to mój drugi trzciniak poniewaz pierwszw własnie wypełzł z akwarium a co do tego ze je rybki to jest prawda ale tylko małe takie jak gupikii Trzciniak jest padlinożercą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2007, 23:33:20 » |
|
Zgzdzam się lubi inne rybki i wykopuje rośliny .
Jak może rośliny wykopywać? Mój trzciniak polował jedynie na chore czy padłe ryby, tylko dwa razy mu się zdarzyło, żeby zjadł żywą rybkę (mój błąd, nie dokarmiałem go regularnie).
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2007, 08:17:10 » |
|
Dziekuje badrzo za odpowiedzi  Czyli trzciniak odpada. A krewetka moze byc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2007, 08:52:21 » |
|
Dziekuje badrzo za odpowiedzi  Czyli trzciniak odpada. A krewetka moze byc? Oczywiście, że może. Nawet lepsze jest stadko 5szt. Jakie masz inne rybki w tym akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2007, 13:21:31 » |
|
Mam 2 kiryski i gurami. A krewetka to jaka moze byc? Zeby gurami jej nie zjadl... No i zeby mi te kewetrki sie nie rozmnazaly...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2007, 14:26:24 » |
|
Przy gurami raczej żadne krewetki sie nie będą rozmnażaly. Poczytaj sobie tutaj i wybierz krewetkę która ci sie spodoba my ci powiemy czy nadaje się do twojego akwarium. http://www.akwaria.pl/krewetki/opisy.htmlI dorzuć jeszcze ze 3 kiryski to ryby stadne Ja bym polecał 5 sztuk cardiny japonicy (amano)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2007, 14:28:46 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2007, 20:25:29 » |
|
trzciniak trzciniak może być najlepszym dodatkiem do dużego zadbanego akwarium. ryby najlepiej chodować w akwariach większych niż 300l chociaż około 200l powinno wystarczyć. trzciniaki są rybami toważyskimi, najlepiej czują się w grupie 5, 6 osobników własnego gatunku, dorastają do 90 cm na wolności w akwarium rekordzista miał ok 60 cm. mogą być hodowane ze wszystkimi rybami które są wieksze od ich pyska, wszystkie mniejsze stworzenia mogą zostać zjedzone. przyjmują wiele rodzajów pokarmów : serce wołowe, larwy ochotki, dzdzownice, żaby, kijanki, craby,krewetki, wszystkie rodzaje pokarmów zwierzęcych, chociaż jedzą też glony i rośliny, nie powninne być trzymane z dużymi terytorialnymi rybami. temperatura 22 do 26 stopni, optymalna 24 ale znoszą temp do 30 stopni. ph 6,5 do 7.5 są rybami wytrzymałymi. są można powiedzieć żywą skamieliną . posiadają one szczątkowe płuca które pozwalają im oddychać powietrzem atmosferycznym, poza zbiornikiem wodnym wytrzymują od 6 do 10 godzin, w zalezności od wilgotności podłoża. są drapieżnikami nocnymi, posiadają narządy zmysłu elektroreceptory w czółkach (ampullae). dzieki którym rejestrują zmiany pola, i ofiary w zupełnej ciemności i na znaczne odległości. ciekawostki rybka daje się szybko oswoich do tego stopnia ze lubi kontakt z hodowcą daje się głaskać, przyjmuje pokarm z ręki. akwarium powinno być obsadzone roślinami z duża ilością kryjówek. informacje zebrane z internetu ze stron anglojęzyczych http://animaldiversity.ummz.umich.eduoraz z własnych obserwacji.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2007, 03:09:55 wysłane przez adriano210 »
|
|
|
|
|
WaFeL
Zainteresowany

GG----> 5449942 Internet jest SUPER
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2007, 21:27:47 » |
|
trzciniak chetnie skacze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madmada
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2008, 19:58:22 » |
|
Wiem że odkopywanie starych tematów czasem drażni, ale chciałam dopisać tylko kilka słów dla osób, które może kiedyś będą szukały informacji na temat tych wspaniałych ryb. Nie zgodzę się z informacją że trzciniaki są drapieznikami nocnymi. Moje trzy łobuzy są aktywne praktycznie 24h. Chętnie pływają i w dzień i w nocy. Bardzo dobrze regulują ilość ryb w akwarium  (narybek). Należy dobrze zabezpieczyć pokrywę akwarium gdyż wylezą najmniejszą szparą. Zauważyłam również że jeżeli mają dobre warunki to nie myślą o ucieczkach, ale tak czy inaczej pokrywa to mus musowy. Naprawdę polecam te ryby bo robią niesamowite wrażenie - do tego stopnia że zarażeni zostali znajomi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|