Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Trzciniak  (Przeczytany 9605 razy)
akwa209
Stały użytkownik

« : Luty 15, 2007, 10:58:40 »

Witam Jestem nowym uzytkownikiem i zarazem poczatkujaca akwarystka. Chcialambym dowiedziec sie czy w akwarium o pojemnosci 72 litry razem z rybkami moge trzymac trzciniaka Huh
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2007, 11:21:37 »

Nie, nie możesz. Trzciniak w warunkach akwariowych rośnie do 40cm i wymaga akwarium 200L.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 12:03:34 »

No i jest troszkę kłopotliwy jak dorośnie nie polecam .

Jachu
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2007, 12:07:21 »

Pozatym inne mniejsze od siebie ryby potraktuje jako pokarm. Gdzieś czytałam że może wypełznąć z akwarium Shocked Nie fajnie by było
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2007, 12:09:09 »

Zgzdzam się lubi inne rybki i wykopuje rośliny .

Jachu
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2007, 14:08:45 »

trzymam trzciniaka w akawarium 150l jest to mój drugi trzciniak poniewaz pierwszw własnie wypełzł z akwarium a co do tego ze je rybki to jest prawda ale tylko małe takie jak gupikii Trzciniak jest padlinożercą.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2007, 23:33:20 »

Zgzdzam się lubi inne rybki i wykopuje rośliny .

Jak może rośliny wykopywać?

Mój trzciniak polował jedynie na chore czy padłe ryby, tylko dwa razy mu się zdarzyło, żeby zjadł żywą rybkę (mój błąd, nie dokarmiałem go regularnie).

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2007, 08:17:10 »

Dziekuje badrzo za odpowiedzi Smiley Czyli trzciniak odpada. A krewetka moze byc?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2007, 08:52:21 »

Dziekuje badrzo za odpowiedzi Smiley Czyli trzciniak odpada. A krewetka moze byc?

Oczywiście, że może. Nawet lepsze jest stadko 5szt. Jakie masz inne rybki w tym akwarium?

akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2007, 13:21:31 »

Mam 2 kiryski i gurami. A krewetka to jaka moze byc? Zeby gurami jej nie zjadl... No i zeby mi te kewetrki sie nie rozmnazaly...
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2007, 14:26:24 »

Przy gurami raczej żadne krewetki sie nie będą rozmnażaly. Poczytaj sobie tutaj i wybierz krewetkę która ci sie spodoba my ci powiemy czy nadaje się do twojego akwarium. http://www.akwaria.pl/krewetki/opisy.html
I dorzuć jeszcze ze 3 kiryski to ryby stadne
Ja bym polecał 5 sztuk cardiny japonicy (amano)
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2007, 14:28:46 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2007, 20:25:29 »

trzciniak
   trzciniak może być najlepszym dodatkiem do dużego zadbanego akwarium. ryby najlepiej chodować w akwariach większych niż 300l chociaż około 200l powinno wystarczyć. trzciniaki są rybami toważyskimi, najlepiej czują się w grupie 5, 6 osobników własnego gatunku, dorastają do 90 cm na wolności w akwarium rekordzista miał ok 60 cm. mogą być hodowane ze wszystkimi rybami które są wieksze od ich pyska, wszystkie mniejsze stworzenia mogą zostać zjedzone. przyjmują wiele rodzajów pokarmów : serce wołowe, larwy ochotki, dzdzownice, żaby, kijanki, craby,krewetki, wszystkie rodzaje pokarmów zwierzęcych, chociaż jedzą też glony i rośliny, nie powninne być trzymane z dużymi terytorialnymi rybami. temperatura 22 do 26 stopni, optymalna 24 ale znoszą temp do 30 stopni. ph 6,5 do 7.5 są rybami wytrzymałymi. są można powiedzieć żywą skamieliną . posiadają one szczątkowe płuca które pozwalają im oddychać powietrzem atmosferycznym, poza zbiornikiem wodnym wytrzymują od 6 do 10 godzin, w zalezności od wilgotności podłoża. są drapieżnikami nocnymi, posiadają narządy zmysłu elektroreceptory w czółkach (ampullae). dzieki którym rejestrują zmiany pola, i ofiary w zupełnej ciemności i na znaczne odległości. ciekawostki rybka daje się szybko oswoich do tego stopnia ze lubi kontakt z hodowcą daje się głaskać, przyjmuje pokarm z ręki. akwarium powinno być obsadzone roślinami z duża ilością kryjówek.

informacje zebrane z internetu ze stron anglojęzyczych
http://animaldiversity.ummz.umich.edu
oraz z własnych obserwacji.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2007, 03:09:55 wysłane przez adriano210 » Zapisane

WaFeL
Zainteresowany
**

GG----> 5449942 Internet jest SUPER

« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2007, 21:27:47 »

trzciniak chetnie skacze
Madmada
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2008, 19:58:22 »

Wiem że odkopywanie starych tematów czasem drażni, ale chciałam dopisać tylko kilka słów dla osób, które może kiedyś będą szukały informacji na temat tych wspaniałych ryb.
Nie zgodzę się z informacją że trzciniaki są drapieznikami nocnymi. Moje trzy łobuzy są aktywne praktycznie 24h. Chętnie pływają i w dzień i w nocy. Bardzo dobrze regulują ilość ryb w akwarium Wink (narybek).
Należy dobrze zabezpieczyć pokrywę akwarium gdyż wylezą najmniejszą szparą. Zauważyłam również że jeżeli mają dobre warunki to nie myślą o ucieczkach, ale tak czy inaczej pokrywa to mus musowy.
Naprawdę polecam te ryby bo robią niesamowite wrażenie -  do tego stopnia że zarażeni zostali znajomi Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: