|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2011, 22:27:32 » |
|
Jakiś czas temu też stałem przed podobnym wyborem, kupiłem eheim biopower 200 i filtr jest super, cichy, wydajny. W ciągu 3 miesiecy wyczyściłem go raz. Teraz jednak brałbym fluvala U3/U4. Łatwiejszy dostęp do mediów bez konieczności wyciągania całego filtra i nieco podobny jak w przypadku eheima, szeregowy przepływ wody. Ja brałbym fluvala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2011, 07:34:51 » |
|
IMHO nie ma co tak panikować w sprawie awaryjności filtrów zewnętrznych. Faktycznie zdarzały się przypadki zalania, ale jeśli wybierzesz porządny kubeł i odpowiednio będziesz o niego dbał, nic się nie stanie. A skuteczność kubła jest dużo lepsza niż filtra wew. Ja sam jestem użytkownikiem dwóch sztuk (w tym jednej chińszczyzny) i nie narzekam. Nawet myślę nad zmianą wewnętrznego mechanika w dużym akwa, na kolejny kubełkowy. Niestety finansowo już nie wygląda to tak kolorowo ;( pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2011, 09:19:34 » |
|
filtra wewnętrznego do zewnętrznego nie ma co porównywać już sama powierzchnia na media filtracyjne a jak wiadomo im większa tym lepsza jest na plus zewnętrznego nie trzeba go także często czyścić i nie zajmuje miejsca w akwarium uważam, że powyżej 100 litrów lepiej już rozglądać się za zewnętrznym oczywiście wewnętrzne też nie są złe jeśli ktoś ma holendra to nawet w 200 litrach wystarczy wewnętrzny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2011, 17:14:55 » |
|
Czyli taki flirt jak HW 302 jest lepszy od tych markowych wewnętrznych ? Chodzi mi tu ogólnie o to czy te markowe wewnętrzne są lepsze od takiego niemarkowego zewnętrznego bo cenowo wychodzą podobnie a i jak wygląda sprawa flirtacji mechanicznej takiego flirta jak był by sam ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 20:05:08 wysłane przez Barticf »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2011, 20:31:19 » |
|
filtra wewnętrznego do zewnętrznego nie ma co porównywać już sama powierzchnia na media filtracyjne a jak wiadomo im większa tym lepsza Dlaczego im więcej złoża biologicznego tym lepiej? Po co Ci wielkie złoże biologiczne w dojrzałym zbiorniku? Czyli taki flirt jak HW 302 jest lepszy od tych markowych wewnętrznych ? Chodzi mi tu ogólnie o to czy te markowe wewnętrzne są lepsze od takiego niemarkowego zewnętrznego bo cenowo wychodzą podobnie a i jak wygląda sprawa flirtacji mechanicznej takiego flirta jak był by sam ?
HW 302 zrobi Ci pralke w 112l zbiorniku z uwagi na brak regulacji przepływu wody. Pojemność złóż filtracyjnych zarówno w eheim biopower jak i fluval U3/U4 jest wystarczająca, za chwile rolę nitryfikacji przejmie podłoże i biologie w filtrze jest w zasadzie zbędna. Żaden kubeł nie będzie lepszy w filtracji mechanicznej od filtra wewnętrznego. Zobacz sobie powierzchnie którą wciąga zanieczyszczenia filtr wewnętrzny, często 50% powierzchni filtra to otwory wciągające syf z wody, porównaj to teraz do powierzchni rury umieszczonej zwykle przy dnie. Zapytaj też ludzi którzy w zbiornikach stosują filtr wewnętrzny jako mechaniczny wspomagacz kubła ile przy cotygodniowym czyszczeniu filtra wewnętrznego z niego wyciągają. Dodatkowo, po ustabilizowaniu się zbiornika bakterie nitryfikacyjne osiadają się na gąbce filtra, przy odpowiedniej obsadzie i nie przekarmianiu ryb realne jest bardzo rzadkie czyszczenie filtra. Mój eheim w ciągu 3 miesięcy wyczyściłem raz ale o tym już pisałem wcześniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2011, 21:54:16 » |
|
filtra wewnętrznego do zewnętrznego nie ma co porównywać już sama powierzchnia na media filtracyjne a jak wiadomo im większa tym lepsza Dlaczego im więcej złoża biologicznego tym lepiej? Po co Ci wielkie złoże biologiczne w dojrzałym zbiorniku? Czyli taki flirt jak HW 302 jest lepszy od tych markowych wewnętrznych ? Chodzi mi tu ogólnie o to czy te markowe wewnętrzne są lepsze od takiego niemarkowego zewnętrznego bo cenowo wychodzą podobnie a i jak wygląda sprawa flirtacji mechanicznej takiego flirta jak był by sam ?
HW 302 zrobi Ci pralke w 112l zbiorniku z uwagi na brak regulacji przepływu wody. Pojemność złóż filtracyjnych zarówno w eheim biopower jak i fluval U3/U4 jest wystarczająca, za chwile rolę nitryfikacji przejmie podłoże i biologie w filtrze jest w zasadzie zbędna. Żaden kubeł nie będzie lepszy w filtracji mechanicznej od filtra wewnętrznego. Zobacz sobie powierzchnie którą wciąga zanieczyszczenia filtr wewnętrzny, często 50% powierzchni filtra to otwory wciągające syf z wody, porównaj to teraz do powierzchni rury umieszczonej zwykle przy dnie. Zapytaj też ludzi którzy w zbiornikach stosują filtr wewnętrzny jako mechaniczny wspomagacz kubła ile przy cotygodniowym czyszczeniu filtra wewnętrznego z niego wyciągają. Dodatkowo, po ustabilizowaniu się zbiornika bakterie nitryfikacyjne osiadają się na gąbce filtra, przy odpowiedniej obsadzie i nie przekarmianiu ryb realne jest bardzo rzadkie czyszczenie filtra. Mój eheim w ciągu 3 miesięcy wyczyściłem raz ale o tym już pisałem wcześniej. A jeszcze jedno pisaleś że kupił byś FLUVAL U3 na opisie aukcji pisze "Pozostałe modele Fluval U są wyposażone w zestaw do 3-stopniowej filtracji: gąbkę, wkład węglowy i wkład ceramiczny BioMax." czy zamiast węgla mogę tam wsadzić zeolit ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2011, 00:23:15 » |
|
HW 302 zrobi Ci pralke w 112l zbiorniku z uwagi na brak regulacji przepływu wody.
Tylko tu się nie zgodzę-regulacja przepływu jest zawsze-albo umożliwiona przez producenta, albo wymuszona przez użytkownika-wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość mediów filtracyjnych. Codziennie oglądam zbiornik kumpla 112L z tym właśnie kubłem-wiru nie ma-2xwięcej zeolitu (5zł) wystarczyło- a syf z wody po zalaniu amazonii I zniknął po kilku godzinach (u mnie w 25L z takim podłożem, kaskada walczyła ze zmętnieniem ponad tydzień). Filtr ponadto chodził głośno przez kilka dni po odpaleniu, a teraz jest dyskretniejszy niż firmowa Tetra. Autor jako mechanika zawsze może kupić najprostszego wewnętrzniaka, stuningować go większą gąbką i będzie pięknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2011, 19:23:11 » |
|
HW 302 zrobi Ci pralke w 112l zbiorniku z uwagi na brak regulacji przepływu wody.
Tylko tu się nie zgodzę-regulacja przepływu jest zawsze-albo umożliwiona przez producenta, albo wymuszona przez użytkownika-wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość mediów filtracyjnych. Codziennie oglądam zbiornik kumpla 112L z tym właśnie kubłem-wiru nie ma-2xwięcej zeolitu (5zł) wystarczyło- a syf z wody po zalaniu amazonii I zniknął po kilku godzinach (u mnie w 25L z takim podłożem, kaskada walczyła ze zmętnieniem ponad tydzień). Filtr ponadto chodził głośno przez kilka dni po odpaleniu, a teraz jest dyskretniejszy niż firmowa Tetra. Autor jako mechanika zawsze może kupić najprostszego wewnętrzniaka, stuningować go większą gąbką i będzie pięknie  Ale zawsze to jednak prądu więcej ciągnie a patrząc na 18W HW302 i 10W tego co ja mam aktualnie daje 28W non stop więc chyba to troche patrząc na rok wyjdzie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2011, 19:29:45 » |
|
Ja bym ci polecił: AQUAEL FAN 2 PLUS
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2011, 20:15:29 » |
|
Tylko tu się nie zgodzę-regulacja przepływu jest zawsze-albo umożliwiona przez producenta, albo wymuszona przez użytkownika-wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość mediów filtracyjnych.
Chodziło mi raczej o coś w rodzaju zaworów dzięki którym można regulować przepływ wody. HW 302 ich nie ma, celowo nie pisałem o świadomym przepchaniu kubła mediami w celu zmniejszenia przepływu wody bo nie jest to raczej temat dla początkujących. Mialem SunSun HW 302 i wg mnie jest to bardzo dobry filtr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2011, 20:22:10 » |
|
Ale zawsze to jednak prądu więcej ciągnie a patrząc na 18W HW302 i 10W tego co ja mam aktualnie daje 28W non stop więc chyba to troche patrząc na rok wyjdzie ?
Zakładając, że 1kWh kosztuje około 50gr, to przy 28W filtrów działających całą dobę wychodzi około 10zł miesięcznie. Niestety to hobby nie jest darmowe  pozdr EDIT: celowo nie pisałem o świadomym przepchaniu kubła mediami w celu zmniejszenia przepływu wody bo nie jest to raczej temat dla początkujących.
W sumie o tym nie pomyślałem... ...ale z drugiej strony nie trzeba być zawodowym akwarystom, żeby wrzucić do kubła dwa wory ceramiki zamiast jednego  pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 20:25:57 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 01, 2011, 20:32:21 » |
|
Zakładając, że 1kWh kosztuje około 50gr, to przy 28W filtrów działających całą dobę wychodzi około 10zł miesięcznie. Niestety to hobby nie jest darmowe  Małe sprostowanie. Średnia cena dla kraju za 1kWh wynosi 0,67 zł brutto dla gospodarstw domowych. Nie jest to co prawda majątek więc jeśli ktoś na tym polu szuka już oszczęsności to dobrego akwarysty z niego nie będzie. W sumie o tym nie pomyślałem... ...ale z drugiej strony nie trzeba być zawodowym akwarystom, żeby wrzucić do kubła dwa wory ceramiki zamiast jednego  pozdrawiam W sumie racja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 01, 2011, 20:49:00 » |
|
Zakładając, że 1kWh kosztuje około 50gr, to przy 28W filtrów działających całą dobę wychodzi około 10zł miesięcznie. Niestety to hobby nie jest darmowe  Małe sprostowanie. Średnia cena dla kraju za 1kWh wynosi 0,67 zł brutto dla gospodarstw domowych. Nie jest to co prawda majątek więc jeśli ktoś na tym polu szuka już oszczęsności to dobrego akwarysty z niego nie będzie. W sumie o tym nie pomyślałem... ...ale z drugiej strony nie trzeba być zawodowym akwarystom, żeby wrzucić do kubła dwa wory ceramiki zamiast jednego  pozdrawiam W sumie racja  Nie chodzi mi tu o szukanie oszczędności ale po co ma chodzić jedno i drugie ciągnie prąd i chyba cicho to nie chodzi ? Aktualny mój flirt wewnętrzny co prawda już się wyciszył (przyzwyczaiłem się czy tak się dzieje ?) ale jeśli to da najlepszą filtrację mechaniczną jak i biologiczną to trzeba będzie tak zrobić chodzi mi tu głównie o to abym nie musiał co kilka dni lać 30 L do miski i czekać 24h aż chemia wyparuję bo potem i tak tą wodę muszę grzać bo jak mierzyłem to miała 15 stopni więc 10 stopni za mało ogrzewanie trochę trwa i tak schodzi jakiś czas a miskę mam 15L bo 30L to nawet nie miał bym za bardzo gdzie trzymać a jednak inaczej to robić raz na 2 tyg niż co tydzień czy też 3-4 dni
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 20:53:50 wysłane przez Barticf »
|
|
|
|
|
karol142334
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2011, 21:20:52 » |
|
nie czytalem wszystkich postow i nie wiem czy sie nie powtorze albo cos... ja w moim 450l mam tetre 1200 i nie narzekam na ta firme tylko po zakupie jak w wiekszosci foltrow lepiej odrazu kupic nowe wklady do srodka bo orginalne sa slabe... ale ja polecam ta firme... mieszkania mi nie zalala  tylko musialbys poczytac o 700 jakie ona wogole parametry ma ale ogolnie tetra jest spoko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|