Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaka jest bezpieczna grubość szkła w akwarum 80x35x40 (112l) lub 80x35x50?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka jest bezpieczna grubość szkła w akwarum 80x35x40 (112l) lub 80x35x50?  (Przeczytany 10726 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Luty 02, 2008, 20:15:24 »

Jak w temacie - chcę kupić akwarium proste o wymiarach 80x35x40 lub 80x35x50 i jaka powinna być bezpieczna grubość szkła - te z allegro mają 6mm a jak szukałem na google - to w tablicach podawane jest minimum 8mm. Chciałem kupić gotowe akwarium, ale szyba we wszystkich 80x35x40(i 50) jest tylko 6mm - innych grubości nie znalazłem. Więc jak to z tym jest ? Na zdjęciach są listwy poziomo wklajone u góry i na dole, ale nie sięgają od jednego boku do drugiego - są tylko "środkiem" więc przy końcach listw występują bardzo duże naprężenia i IMHO tam właśnie może akwarium pęknąć... a może mi się wydaje ? Szkło typu float - to jakieś mocniejsze jest od normalnego ? PORADŹCIE!

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2008, 20:35:27 »

Owszem jest to szkło (nie szyba) o grubości 6 mm i w zupełności wystarcza. Moje akwarium stoi prawie rok i nie pęka  Cool
Nie widziałem jeszcze akwarium 112-litrowego które miałyby wklejone wzmocnienia wzdłuż przedniej i tylnej ściany. Większe akwaria mają takie wzmocnienia ze względu na długości ścian.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2008, 20:52:59 »

No u Ciebie stoi rok... i u innych też pewnie takie stoją, ale we wszystkich tabelach podają dla takich wymiarów min. 8mm, a produkują 6mm - pewnie dlatego, że u większości nie pęka - a u kilku osób pewnie pękło, ale i tak bardziej się opłaca mieć np. 0,5 % pękniętych niż produkować jak należy z 8mm szkła. Dobrze myślę ? Boję się po prostu. Mam dziecko które lubi czasm postukać palcem do rybek... i jeśli akwa nie będzie odpowedniej grubości...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2008, 20:57:24 »

Moje też czasami zastuka do rybek i nic się nie dzieje. To 6 mm szkło z którego robią 112-stki jest naprawdę mocne - można spać spokojnie.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2008, 21:02:17 »

A 140l ? http://www.allegro.pl/item305436833_akwarium_80cm_140_l_proste_pokrywa_promocja_.html
też można spać spokojnie ??

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2008, 21:08:55 »

można można Smiley
ja codziennie i to nie raz stukam jak wzywam na posiłek Wink
pozdro  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2008, 21:19:27 »

120 l szyba 5mm bez wzmocnien
moze byc szyba 5mm tylko musi mies wzdluznice na dlugich szybach szklo jest w zeczywsitosci mocniejsze niz sie nam wydaje Smiley

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2008, 21:35:22 »

Jak sie boisz o dziecko, to zrób sobie akwa na zamówienie, takie, abyś mógł spać spokojnie.

Wiecie, dla czego psom nie daje się kości od drobiu? Bo pies może 5,6,7, lat jeść kości od drobiu i nic mu sie nie stanie. A może zjeść jedną, a ona nie tak pęknie i ostry koniec rozetnie mu żołądek i pies zdechnie. I dla tego nie daje sie PSOM kości od drobiu.

A tu chodzi o strach ojca o dziecko. Imho absolutnie uzasadniony. Sam miałem 112L w pokoju dziecięcym i się bałem pierwsze tygodnie (niech walnie jakimś ciężkim klockiem...). I po ok 2 mcach przeniosłem je do mojego biura.

Tak czy siak, kolega Petrix musi sam rozważyć kwestie ryzyka, ceny itp i sam zdecydować. Nikt nie może brać odpowiedzialności za bezpieczeństwo dziecka pisząc posty na podstawie jednorazowego doświadczenia.

Facyt: Jak widać takie akwaria sa standartem, ale jeśli uważasz to za zbyt niebezpieczne, to musisz zrobić na zamówienie z grubszego szkła, albo całą sprawę odłożyć. W każdym razie tylko Ty możesz decydować w tej sprawie.

papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2008, 21:57:02 »

Jedno mam na zamówienie, narożne największa szyba 78cmx55cm i 10mm grubości z wklejonymi listwami u góry, na dole i z tyłu... Więc OK.
To drugie stałoby wyżej i raczej mniej dostępnym dla dziecka miejscu, oczywiście może się zdarzyć, że czymś uderzy - to tyllko dziecko - ale już "rozumie" że nie może niczym stukać - więc stuka tylko ręką i patrzy na mnie czekając co powiem (złośliwiec). Tą 10mm może sobie stukać...(oczywiście mu nie pozwalam) ale  o te 6 się boję dlatego pytam.
Pozatym poję się - że producent chce ograniczyć koszty - i pyka akwaria 6mm które powinny mieć 8mm bo ryzyko pęknięcia jest niskie więc zyski znacznie pokrywają wszelkie reklamacje...

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2008, 10:01:42 »

anrd

ja mam akwa 112l i mam wzmocnienia z przodu i z tyłu akwa szyba 6mm i wszystko ok.
nawet w 63 już mam takie wzmocnienie (nie dawno kupione w sklepie) szyba 5mm

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 05, 2008, 22:43:20 »

Akwarium kupione - 112l - szyba 6mm wzmocnienia - na długości 80% przedniej i tylniej ściany.
Jak pójdzie w %$@$& - to napiszę ;-)

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Luty 05, 2008, 22:54:51 »

jak kupiłeś to po ptakach, ale ja miałam 112l. 6mm. wzmocnienia wzdłuż przedniej i tylnej ścianki przez ładnych parę lat + dziecko a potem dwoje, i przez te wszystkie lata budziłam się w nocy bo mi się zdawało że pękło. Nigdy nie pękło,ale nikomu nie życzę ciągle się bać...

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #12 : Luty 05, 2008, 23:13:16 »

wierze w wasze obawy.... i sam mam obawy o moje potencjalne ojcostwo Wink ale bez tego typu OT...
jesli ktos ma sie bac to lepiej niech kupi z jak najgrubszego szkla- firmy ktore kleja na wymiar zrobia ci nawet 25l ze szkla 20mm wiec tylko trza pytac Wink mysle,ze samo wzmocnienie poprzeczne jest niezwykle istotne- choc grubosc w tym wypadku bedzie miala mniejsze znaczenie- po prostu naprezone szklo (bez wzmocnienia) bedzie o wiele, wiele wiele latwiej zbic (bo bedzie naprezone Wink )
dlatego zwiekszenie drukrotne grubosci szyby uwazam za rozsadne i uzasadnione w wypadku posiadania dzieci.
jednak apel- nic tak nie zapewni spokoju ducha jak akwarium w pokoju, gdzie dziecko nie ma zwyczaju sie bawic (i gdzie przychodza najdziwniejsze pomysly do glowy) albo na odpowiedniej wysokosci...
trudna sprawa... i dylemat wielki...

Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2008, 05:43:33 »

Witam.
Co myslicie o tych akwa ??
http://www.allegro.pl/item307981748_akwarium_375_l_proste_pokrywa_nowe_.html
http://www.allegro.pl/item309579012_akwarium_300_l_proste_pokrywa_gratisy_.html
Czy grubosc szyby jest odpowiednia Huh??
Pz

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2008, 06:32:12 »

Czy grubosc szyby jest odpowiednia Huh??

jest odpowiednia ale za to oswietlenie marne, jeszcze zalezy co tam chcesz miec bo pewnie bedzie trzeba dorzucic swietlowke lub dwie ale 0,19W/L to malo. Lepiej kup sobie sam zbiornik a pokrywy zrobisz taka jak bedziesz chcial
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2008, 06:47:49 wysłane przez seba75 » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: