Ostatnio znajomemu poszła uszczelka w zewnętrznej tetrze 1200, kolejnemu znajomemu poszła uszczelka w fzn-3.
Oba te przypadku działy się w ciągu ostatniego miesiąca, pod nieobecność właścicieli.
Jak to się skończyło, pisać nie trzeba.
Mnie w chińczyku sunsun hw302 rozszczelniło sie łączenie węża z zaworem aquastop - ewidentnie moja wina, składałem filtr na szybko bo się śpieszyłem. Na szczęście żona była w domu i zadziałala...
Przewaga filtrów zewnętrznych nad wewnętrznymi jest bezdyskusyjna. Pojemność złóż filtracyjnych, konserwacja i sama eksploatacja takiego urządzenia jest bezproblemowa. Jest to tylko jedna strona medalu.
Druga jest właśnie tragedia w przypadku awarii takiego filtra.
Autorka wątku ma mały zbiornik. 112l - wysokość podłoża - odległość poziomu wody od krawędzi da pewnie z 80l netto. Dobry filtr zewnętrzny z wkładami biologicznymi bez problemu da sobie rade w takim szkiełku. Będzie to wymagało cotygodniowej konserwacji ale będzie bezpieczniejsze.
Zalety i wady stosowania filtrów zewnętrznych należy indywidualnie rozsądzić i podjać autorytatywną dyskusję.
Nikt za właściciela konkretnego rodzaju i modelu filtra nie weźmie na siebie odpowiedzialności w przypadku awarii urządzenia, nikt też nie będzie spijał śmietanki sukcesu w przypadku prawidłowego działania.
ja w 112 l mam ex 700 jestem bardzo zadowolony z kubełka
Jakiś czas miałem kubełkową tetrę. Nawaliła.
Jest to książkowy przykład filtra którego nie należy kupować.
Lepsze opinie zbiera kopia tetry - chiński sunsun.
Jeśli autorka zdecyduje się na filtr kubełkowy, polecam któryś z n/w:
- fluval 204 - do dostania na allegro za nieco ponad 200zl. W akwarium 112l będzie chodził pewnie z rok bez czyszczenia,
- JBL e900 - bardzo chwalony filtr przez użytkowników tego forum. Znam jednak sporo przypadków awarii które, choć usuwane przez serwis, nerwów oraz pewnego restartu nie wrócą. Koszt podobny do w/w fluvala,
- eheim professionel 2222 - koszt ok 300zł. Dla mnie filtr na poziomie fluvala.
Gdybym ja miał decydować to kolejność byłaby następująca:
1. fluval
2. eheim
3. jbl
a dalej
4. unimax
................
100. tetra
Dobry filtr wewnętrzny z filtracją biologiczną, który kłopotu nie powinien sprawiać to też spory wydatek.
Za 100 - 150zł kupisz super filtr który z całą pewnością poradzi sobie z filtracją Twojego akwarium.
eheim aquaball, eheim biopower
jbl seria i
fluval seria U
aquael fs-100 - najtańszy ze wszystkich, świetny biolog ale z filtracją mechaniczną może być kłopot. NO i przepływ wody - tylko 400l/h może braknąć w związku z tym, należałoby stosować dodatkowy filtr jako typowy mechanik.
Jak widzisz, opcji jest bardzo wiele.
Z całą pewnością, kładąc na jednej szali któryś z filtrów wewnętrznych JBL, eheim, fluval za ok 150zł a na drugiej szali kubełek jbl e900 i fluval 204 za cene niece ponad 200zł korzystniejsze będzie kupienie ktoregos z tych drugich. Nie będzie to jednak bezpieczniejsze więc decyzja należy do Ciebie.
Szczerze natomiast nie polecam tanich filtrów wewnętrznych jako jedyny filtr w akwarium. Wszystkie aquaszuty itp. Nie pomogą Ci w baniaku a sprawią jedynie kłopot – należy o tym pamiętać.
Od siebie dodam, że sam jestem na etapie kompletowania sprzętu pod nowe szkło i filtracja w nim oparta będzie na filtrach wewnętrznych z wyższej półki. W zależności od litrażu, w baniaku będzie jeden filtr mechaniczno - biologiczny lub dwa filtry z podziałem na mechanika i biologa. Roboty z tym więcej ale z pewnością bezpieczniej.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów

I jeszcze jedno, by Cię nie straszyć.
Awarie markowych filtrów kubełkowych które kończą się zalaniem mieszkania są bardzo rzadkie i trafić się mogą tak „szczęśliwie” jak pęknięcie akwarium czy puszczenie którejś ze spoin. Moim celem nie było straszenie czy negowanie filtrów zewnętrznych, chciałem jednie unaocznić ryzyko związane z posiadaniem takowej filtracji.
Tak jak pisałem wyżej, znam z autopsji awarie 2 filtrów zewnętrznych kończące się zalaniem mieszkania. Koledzy – akwaryści mają z kolei swoich znajomych którzy przeszli podobny chrzest bojowy.
Należy z cała pewnością uważać korzystając z tego rodzaju sprzętu i przez pierwsze kilka dni często zwracać uwagę na to co się dzieje w akwarium.
Pozdrawiam.