Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki filtr?  (Przeczytany 18572 razy)
madziarek
Nowy
*

« : Listopad 25, 2010, 10:24:13 »

Witam.

Mam pytanie odnośnie filtru. Jestem posiadaczką akwarium 112l które mam zamiar "odpalić" po świętach. Nie mam jeszcze jedynie filtru to tego akwarium. Moje pytanie jest takie: Jaki filtr lepszy wewnętrzny czy zewnętrzny i dlaczego. Ja osobiście jestem zwolenniczkom wewnętrznych, ale zewnętrznego nigdy nie posiadałam. Wink I jeszcze jedno pytanie czy te filtry zewnętrzne napowietrzają?

Dziękuję i pozdrawiam  Smiley 
DarekW
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2010, 14:17:14 »

To zależy ile masz kaski i miejsca w domu taki kup filtr o wew się nie będę wypowiadał bo to .... kup jakiś zew, jeżeli szukasz taniego i energoszczędnego i cichego polecam aqua clear 50 do tego akwa wystarczy spokojnie jest to kaskada l. A napowietrza sam ruch wody w akwa. Generalnie jest tendencja do przerybiania baniaków więc możesz dołożyć napowietrzacz co daje ze skałką dodatkowo fajny efekt pozdrawiam.
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 30, 2010, 16:37:26 »

jeśli chodzi o kaskade to jak najbardzie jeśli chcesz ciąć koszty ja w 112 l mam ex 700 jestem bardzo zadowolony z kubełka, dawniej była właśnie kaskada AQUAEL ale musiałem często do niej zaglądać (w obudowie trzeba dziurę wyciąć), ja osobiście bym sie wstrzymał dozbierał i jakiś kubełek kupił no i nie ma porównania jeśli chodzi o ilość wkładów pozdro.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2010, 21:39:33 »

Ostatnio znajomemu poszła uszczelka w zewnętrznej tetrze 1200, kolejnemu znajomemu poszła uszczelka w fzn-3.
Oba te przypadku działy się w ciągu ostatniego miesiąca, pod nieobecność właścicieli.
Jak to się skończyło, pisać nie trzeba.
Mnie w chińczyku sunsun hw302 rozszczelniło sie łączenie węża z zaworem aquastop - ewidentnie moja wina, składałem filtr na szybko bo się śpieszyłem. Na szczęście żona była w domu i zadziałala...
Przewaga filtrów zewnętrznych nad wewnętrznymi jest bezdyskusyjna. Pojemność złóż filtracyjnych, konserwacja i sama eksploatacja takiego urządzenia jest bezproblemowa. Jest to tylko jedna strona medalu.
Druga jest właśnie tragedia w przypadku awarii takiego filtra.

Autorka wątku ma mały zbiornik. 112l - wysokość podłoża - odległość poziomu wody od krawędzi da pewnie z 80l netto. Dobry filtr zewnętrzny z wkładami biologicznymi bez problemu da sobie rade w takim szkiełku. Będzie to wymagało cotygodniowej konserwacji ale będzie bezpieczniejsze.

Zalety i wady stosowania filtrów zewnętrznych należy indywidualnie rozsądzić i podjać autorytatywną dyskusję.
Nikt za właściciela konkretnego rodzaju i modelu filtra nie weźmie na siebie odpowiedzialności w przypadku awarii urządzenia, nikt też nie będzie spijał śmietanki sukcesu w przypadku prawidłowego działania.

ja w 112 l mam ex 700 jestem bardzo zadowolony z kubełka
Jakiś czas miałem kubełkową tetrę. Nawaliła.
Jest to książkowy przykład filtra którego nie należy kupować.
Lepsze opinie zbiera kopia tetry - chiński sunsun.

Jeśli autorka zdecyduje się na filtr kubełkowy, polecam któryś z n/w:
- fluval 204 - do dostania na allegro za nieco ponad 200zl. W akwarium 112l będzie chodził pewnie z rok bez czyszczenia,
- JBL e900 - bardzo chwalony filtr przez użytkowników tego forum. Znam jednak sporo przypadków awarii które, choć usuwane przez serwis, nerwów oraz pewnego restartu nie wrócą. Koszt podobny do w/w fluvala,
- eheim professionel 2222 - koszt ok 300zł. Dla mnie filtr na poziomie fluvala.

Gdybym ja miał decydować to kolejność byłaby następująca:
1. fluval
2. eheim
3. jbl
a dalej
4. unimax
................
100. tetra

Dobry filtr wewnętrzny z filtracją biologiczną, który kłopotu nie powinien sprawiać to też spory wydatek.
Za 100 - 150zł kupisz super filtr który z całą pewnością poradzi sobie z filtracją Twojego akwarium.
eheim aquaball, eheim biopower
jbl seria i
fluval seria U
aquael fs-100 - najtańszy ze wszystkich, świetny biolog ale z filtracją mechaniczną może być kłopot. NO i przepływ wody - tylko 400l/h może braknąć w związku z tym, należałoby stosować dodatkowy filtr jako typowy mechanik.

Jak widzisz, opcji jest bardzo wiele.
Z całą pewnością, kładąc na jednej szali któryś z filtrów wewnętrznych JBL, eheim, fluval za ok 150zł a na drugiej szali kubełek jbl e900 i fluval 204 za cene niece ponad 200zł korzystniejsze będzie kupienie ktoregos z tych drugich. Nie będzie to jednak bezpieczniejsze więc decyzja należy do Ciebie.
Szczerze natomiast nie polecam tanich filtrów wewnętrznych jako jedyny filtr w akwarium. Wszystkie aquaszuty itp. Nie pomogą Ci  w baniaku a sprawią jedynie kłopot – należy o tym pamiętać.

Od siebie dodam, że sam jestem na etapie kompletowania sprzętu pod nowe szkło i filtracja w nim oparta będzie na filtrach wewnętrznych z wyższej półki. W zależności od litrażu, w baniaku będzie jeden filtr mechaniczno - biologiczny lub dwa filtry z podziałem na mechanika i biologa. Roboty z tym więcej ale z pewnością bezpieczniej.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów Smiley

I jeszcze jedno, by Cię nie straszyć.
Awarie markowych filtrów kubełkowych które kończą się zalaniem mieszkania są bardzo rzadkie i trafić się mogą tak „szczęśliwie” jak pęknięcie akwarium czy puszczenie którejś ze spoin. Moim celem nie było straszenie czy negowanie filtrów zewnętrznych, chciałem jednie unaocznić ryzyko związane z posiadaniem takowej filtracji.
Tak jak pisałem wyżej, znam z autopsji awarie 2 filtrów zewnętrznych kończące się zalaniem mieszkania. Koledzy – akwaryści mają z kolei swoich znajomych którzy przeszli podobny chrzest bojowy.
Należy z cała pewnością uważać korzystając z tego rodzaju sprzętu i przez pierwsze kilka dni często zwracać uwagę na to co się dzieje w akwarium.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 21:54:14 wysłane przez mrs » Zapisane

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 30, 2010, 21:59:59 »

kubełek tetry poparłem własnym doświadczeniem dwa lata i nic się nie dzieje jak to mówią człowiek raz się cieszy jak kupuje a raz jak sprzedaje.
przez kolege mrs to teraz nawet spokojnie spać nie będę hehe (żarcik)
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2010, 22:09:34 »

kubełek tetry poparłem własnym doświadczeniem dwa lata i nic się nie dzieje jak to mówią człowiek raz się cieszy jak kupuje a raz jak sprzedaje.
przez kolege mrs to teraz nawet spokojnie spać nie będę hehe (żarcik)
Duzo osób ma "siedemsetke" i chwali.
Na tym forum Dobraf, Emi i ktoś chyba jeszcze i nic się nie dzieje.
Problem polega na tym, że te filtry składane są w Chinach i kolejne partie wychodzą coraz gorszę.
Kiedyś Tetra tec biła na głowę JBL serie e, tetra idzie jednak w dół a seria e JBL'a podobno jest o niebo lepsza.
Sądze, że przed dwoma laty kubełki tetry były zdecydowanie lepsze niż później.
Obecnie tetry bym nie kupił, wolałbym jej kopie - sunsun. Tańszy i cichszy - znam z autopsji.

Pozdrawiam.

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2010, 22:19:14 »

będę po nowym roku uruchamiał nowe akwa poczytam o tym sunsun, widząc liczbę twoich postów myślę że rozmawiam z doświadczonym akwarystom
pozdrawiam
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2010, 15:24:15 »

Wysłany przez: mrs
Ostatnio znajomemu poszła uszczelka w zewnętrznej tetrze 1200, kolejnemu znajomemu poszła uszczelka w fzn-3.
chyba jakieś nieporozumienie w fzn- ach brak jest uszczelek to zwykła kaskada, jak silnik nie pompuje z kaskady nie leci, jedynie jak połamie się element który wisi na krawędzi akwarium (pojemnik) to może pociec woda ale to ewidentnie uszkodzenie mechaniczne i chyba raczej trzeba mieć słaby wzrok żeby tego nie zobaczyć
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 05, 2010, 15:53:11 »

chyba jakieś nieporozumienie w fzn- ach brak jest uszczelek to zwykła kaskada, jak silnik nie pompuje z kaskady nie leci, jedynie jak połamie się element który wisi na krawędzi akwarium (pojemnik) to może pociec woda ale to ewidentnie uszkodzenie mechaniczne i chyba raczej trzeba mieć słaby wzrok żeby tego nie zobaczyć
Kaskady też mają uszczelki.
Z tego co pamiętam, swego czasu aquaclear miał z nimi ogromny kłopot.
Co do znajomego o którym pisalem to możliwe, że była to inna kaskada. Wydawalo mi się, że to fzn-3 ale specjalnie do marki uwagi nie przykładałem więc głowy uciąć nie dam, że był to akurat aquael.
W każdym razie, zalanie mieszkania spowodowała uszczelka.

Pozdro.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2010, 16:47:51 wysłane przez mrs » Zapisane

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2010, 19:05:05 »

TURBO 550 kosztuje 56zl. i w nim nie widze żadnych uszczelek

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2010, 20:30:14 »

W aquaclear często puszczała uszczelka oddzielająca silniczek od reszty korpusu.

Zadzwonie jutro do znajomego i dopytam o jego kaskade tzn. marke i w ktorym konkretnie miejscu ciekła.

TURBO 550 kosztuje 56zl. i w nim nie widze żadnych uszczelek
Wybacz ale nie znam budowy każdego filtra.

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2010, 21:10:22 »

Ale ja mam taki filter Smiley i mówie że uszczelek w nim nie ma.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2010, 21:19:42 »

Ale ja mam taki filter Smiley i mówie że uszczelek w nim nie ma.

Taki czyli jaki? Bo piszesz coś o jakimś turbo 550

Co to jest wg Ciebie?
http://www.kosi-kosi.pl/produkt/uszczelka-do-filtrow-aquaclear-20-30-50-70/

Nie twierdze, że w każdej kaskadzie jest uszczelka bo tego nie wiem, nie widziałem wszystkich kaskad więc głosu zabierań nie chcę.
Wiem natomiast, że w aquaclear był problem który opisałem wyżej. Może już jest rozwiązany i nowe filtry są poprawione.
Wiem też, że znajomemu kaskada pociekła. Jutro postaram się coś więcej napisać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2010, 21:34:06 wysłane przez mrs » Zapisane

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 06, 2010, 12:04:05 »

Taki czyli jaki? Bo piszesz coś o jakimś turbo 550
Mówisz, że nie znasz obudowy każdego filtra, a ja mówie że ten filtr TURBO 550 nie ma uszczelek bo taki mam w swoim zbiorniku.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Grudzień 06, 2010, 20:34:15 »

a ja mówie że ten filtr TURBO 550 nie ma uszczelek bo taki mam w swoim zbiorniku.
Jakiej firmy jest ten filtr?

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: