Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw CO2  (Przeczytany 15895 razy)
Jaxilus
Nowy
*

« : Sierpień 19, 2011, 14:19:05 »

Witam, jest to mój pierwszy post na forum  Smiley. Otóż chciałbym prosić o pomoc w wyborze gotowego zestawu CO2 do mojego 160 litrowego akwarium. Na zestaw razem z butlą chciałbym przeznaczyć max 400 zł. Przeglądałem gotowe zestawy na http://allegro.pl/akwarystyka-technika-co2-90108  ale nie wiem na co zwracać uwagę.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2011, 14:51:27 »

Nie dobiera się zestawu CO2 do poj. akwarium. Możesz mieć butlę 1,5 kg. Najwyżej będziesz biegał do nabijania raz na kwartał. Smiley

Przede wszystkim zwróć uwagę na wielkość butli. Może się okazać, że w szafkę nie wejdzie.
Elektrozawór, to moim zdaniem zbędny gadżet. W moim zbiorniku CO2 leci 24h/dobę. To nic, że nocą rośliny nie pobierają CO2. Jak ma montować do szafki kolejne gniazdko, kupować kolejny timer i pisać na forach coś w rodzaju: "Pomocy! Strasznie buczy grzeje się elektrozawór", to wolę raz na pół roku podjechać i nabić butlę.
Licznika bąbelków też nie używam. Jak kombinowałem z ilością bąbli na sekundę, to zwyczajnie wkładałem wężyk do akwarium i patrzyłem ile leci. Gdy częstotliwość bąblowania była odpowiednia, zakładałem dyfuzor i po krzyku.
Reduktor z jednym zegarem czy z dwoma? Nie ma znaczenia.

Kupując zestaw CO2 zapytałem sprzedawcę, czy można z konkretnego zestawu odjąć pierdoły, które nie będą mi potrzebne, a tym samym zejść z ceny? Odpowiedź pozytywna. Mniej kasy wydałem. Smiley

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2011, 17:20:17 »

http://allegro.pl/ergo-mini-kompletny-zestaw-co2-butla-i1757855897.html

co powiecie o tym zestawie? bo też przymierzam się do kupna
jeszcze jedno pytanie - czy komuś puścił zawór bezpieczeńśtwa ? ponieważ chcę postawić butlę  w sypialni...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2011, 17:23:03 wysłane przez Damian12 » Zapisane
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2011, 18:06:03 »

Zestaw jak zestaw. Większość taka sama, tylko cena różna.
Kupowałem tu: http://allegro.pl/zestaw-co2-basic-i1761060505.html
Z tego zestawu można wywalić licznik bąbelków. Może sprzedawca zgodzi się, a tym samym cena będzie niższa.
W aukcji co prawda nie ma butli. Można zamówić z butlą. Można też zapytać w punkcie nabijania. Mnie udało się kupić prawie nową butlę za 1/2 ceny na Allegro. Więc zanim kupicie, popytajcie u nabijaczy. Smiley
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2011, 19:05:09 »

tylko gdzie w Miliczu nabić butlę? może w suponie
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2011, 21:19:05 »

A tego to Tobie nie powiem. Smiley Nie mój rejon. Smiley hehehe

Jednak zanim kupisz zestaw, dowiedz się,, gdzie napełnić butlę. Może się okazać, że butla będzie służyła za ozdobą pokoju. Taka sztuka nowoczesna. Wink
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2011, 07:33:03 »

http://allegro.pl/ergo-mini-kompletny-zestaw-co2-butla-i1757855897.html

ten zestaw jest może być, ale dyfuzor do bani, i zapytajcie czy manometr mierzy niskie czy wysokie ciśnienie, znaczy przed czy po reduktorze bo to bardzo ważne jeśli przed to zestaw jest całkowicie do bani jeśli po to może być

zastanawia mnie tylko jeden fakt jak wy to chcecie dozować?

http://allegro.pl/maxi-na-zlaczki-kompletny-zestaw-co2-bez-butli-i1757370822.html

ten zestaw jest o wiele lepszy bo ma dwa manometry i elektrozawór, ale dyfuzor też do bani, a rozwiązanie czasowe podawania CO2 lepsze niż wcześniejsze na pałę, ale to i tak ryzyko

rozważcie coś takiego: http://allegro.pl/sterownik-co2-w-akwarium-miniph-i1779177444.html

podam jeszcze przykładowy zestaw CO2 co powinien zawierać - i unikajcie szybkozłączek jak ognia!!!

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2011, 07:41:48 wysłane przez Mirmil » Zapisane

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2011, 07:46:20 »

zapytajcie czy manometr mierzy niskie czy wysokie ciśnienie, znaczy przed czy po reduktorze bo to bardzo ważne jeśli przed to zestaw jest całkowicie do bani
W aukcji jest napisane, że mierzy ciśnienie w butli, czyli przed manometrem.
Dlaczego uważasz, że to złe rozwiązanie? Po kiego potrzebujesz pomiaru ciśnienia za manometrem?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2011, 09:12:56 »

bo dla Ciebie ważne jest niskie ciśnienie po manometrze do regulacji żeby nie rozwalić zaworka precyzyjnego, a nie ciśnienie w butli które manometr i tak pokazuje cały czas stałe, a wszyscy którzy nabijają Ci butle robią to na kilogramy a nie na ciśnienie, to "po kiego" Ci potrzebne ciśnienie w butli?? jak się gaz kończy to i tak znienacka i nic Ci nie pomoże manometr - to jest "chiński chwyt" marketingowy pisanie że będziesz wiedział kiedy Ci się skończy gaz w butli Smiley

wyobraź sobie taką sytuację że przypadkiem reduktor rozkręciłeś na maxa pomiaru ciśnienia niskiego nie masz więc co? nie wiesz że na zaworku dławiącym masz 50-100bar!!!!

człowieku poczytaj... włącz logiczne myślenie, ten gość co wystawia ma nie po kolei w głowie, lub nie bierze odpowiedzialności za to co ewentualnie może się stać, a może być odmrożenie ręki lub innej części ciała ciekłym CO2

ja nie mam czasu czytać opisów aukcji - chyba że jestem zainteresowany zakupem, a na CO2 zęby zjadłem już i czasami głośno się śmieję z tego co wypisują na forum

nie chcesz nie słuchaj dobrych rad, ja tylko chciałem Wam pomóc

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2011, 09:17:47 wysłane przez Mirmil » Zapisane

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2011, 12:06:46 »

Bzdura. Smiley
Osobiście nie potrzebuję żadnych zegarów. Skończy się CO2, to co? Przecież nic się nie stanie. Nie raz nie dwa, gaz skończył mnie się na początku długiego weekendu, albo w święta. Butlę nabiłem po trzech, czterech dniach. Myślisz, że w akwarium nagle zrobiła się rewolucja? Że zawaliło glonami, a rośliny szlag trafił? Nic z tych rzeczy. Smiley
To jedna rzecz.
Druga:
Po kiego kręcić zaworem w reduktorze i przez przypadek zostawiać go odkręconym? Przecież jak raz ustawisz odpowiedni przepływ, to nie musisz grzebać 5 razy na dzień. Smiley

Twoje logiczne myślenie polega na tym, że nie chce się Tobie czytać opisów i każesz koledze pisać do sprzedawcy i pytać o coś, co jest napisane w aukcji. Kolega pisze i w oczach sprzedawcy wychodzi na nierozgarniętego dzieciaka.
Łatwo z kogoś zrobić durnia przez swoje lenistwo. Prawda?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2011, 12:35:20 »

Skończy się CO2, to co? Przecież nic się nie stanie. Nie raz nie dwa, gaz skończył mnie się na początku długiego weekendu, albo w święta. Butlę nabiłem po trzech, czterech dniach. Myślisz, że w akwarium nagle zrobiła się rewolucja? Że zawaliło glonami, a rośliny szlag trafił? Nic z tych rzeczy. Smiley

nigdzie czegoś takiego (o tym) nie pisałem więc nie za bardzo wiem do czego pijesz? szukasz zaczepki idź na onet.pl

Po kiego kręcić zaworem w reduktorze i przez przypadek zostawiać go odkręconym? Przecież jak raz ustawisz odpowiedni przepływ, to nie musisz grzebać 5 razy na dzień. Smiley

po to że jak kupuje to laik, to trzeba brać pod uwagę wszystko, a w takiej konfiguracji stwarza to niebezpieczeństwo!!! dla użytkownika!! i to poważne

Twoje logiczne myślenie polega na tym...

rozumiem twoje podniecenie, ale nie rób ludziom wody z mózgu, skoro ty nie potrzebujesz zegarów to pewnie wiesz wszystko - chyba wkładasz palec do wody i już znasz PH - niestety nie każdy ma takie zdolności

osobiście nie polecam kupowania tego zestawu: http://allegro.pl/ergo-mini-kompletny-zestaw-co2-butla-i1757855897.html
według mnie jest on niebezpieczny, i stwarza zagrożenie

poza tym można znaleźć tańsze zestawy, każdy wybierze sam

to by było na tyle w tym wątku

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2011, 12:39:49 wysłane przez Mirmil » Zapisane

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2011, 13:08:01 »

Nie rozumiem co ma wspólnego fragment "Twoje logiczne myślenie...." do "wkładania palca do wody w celu sprawdzenia pH"?
Prawdę pisząc, nie wiele rozumiem czytając Twoje wypowiedzi. Jakiś bełkot.
Cóż... Widać nie dojrzałem jeszcze do Twojego toku rozumowania.

I nie strasz potencjalnych akwarystów roślinnych reduktorem. Smiley

PS
po to że jak kupuje to laik, to trzeba brać pod uwagę wszystko, a w takiej konfiguracji stwarza to niebezpieczeństwo!!! dla użytkownika!! i to poważne
Nie boisz się wychodzić z domu? Smiley Niebezpieczeństwo czai się za rogiem. Cheesy
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2011, 15:17:19 »

g_stanislaw, masz nietypowe podejście do tematu Wink Nie dysponując komputerowym sterowaniem CO2 nie wyobrażam sobie nie mieć w każdej chwili podglądu prędkości podawania gazu. Licznik bąbelków wg mnie jest obowiązkowy nie do liczenia bąbelków tylko do zwykłego podglądu czy się układ nie rozregulował.

mirmil, czemu radzisz aż tak mocno unikać szybkozłaczek? w swoim układzie mam jedną, wiele razy ją odłączałem/podłączałęm, za każdym razem z ciekawości sprawdzałem szczelność i nigdy nie było problemów. Masz jakieś inne doświadczenia z tym ?

Pozdrawiam, R.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2011, 15:35:56 »

rodia: właśnie ze względu na nieszczelności nie polecam szybkozłączek, miałem też system na szybkozłączkach efekt butla 1.5kg starczała na 325l na około 2 tygodnie, po wymianie wszystkich szybkozłączek i uszczelnieniu systemu ta sama butla wystarczała na 2 miesiące, tak mi się to spodobało że wymieniłem 1,5kg na 12kg i butla na moje akwa starcza na rok!!

w praktyce okazuje się że kupując u jakiegoś kolesia na allegro który oferuje super tanio sprzęty można kupić jakieś szybkozłączki i tani przewód paliwowy przezroczysty który nie jest dobry dla żadnych szybkozłączek, aby szybkozłączki pracowały dobrze należy kupić dedykowany przewód który jest niejednokrotnie kilka razy droższy za metr ot dlaczego nie polecam szybkozłączek

o ile ten wężyk tani z cpn można śmiało stosować do CO2 o tyle prawie żadna szybkozłączka nie jest w stanie zapewnić na nim szczelności, wydałem sporo kasy i straciłem masę czasu żeby być mądrzejszym o w/w doświadczenia

podobnie kostkę lipową można sobie w buty wsadzić po około pół roku kostka aquamedic'a zamiast robić mgiełkę z CO2 zaczęła puszczać bąble jak by CO2 przez kamień leciało kupiłem 3 sztuki wiec założyłem następną za pół roku to samo
jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi - "tanie mięso psy jedzą" ot co, lepiej kupić porządny spiek i używać nie denerwując się

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2011, 15:38:34 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Jaxilus
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2011, 15:37:35 »

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i sugestie i postanawiam jednak nie kupować gotowego zestawu CO2 tylko go samu zbudować z osobno kupionych części gdyż wyjdzie to dużo taniej. Czy mogę zastosować taką butle http://sklep-ppoz.pl/pl/p/Butla-CO2-6kg/830 z którymś z tych reduktorów http://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/reduktory-c-18_52.html  ? Który reduktor byście polecali?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: