Witam,
Mam akwarium 112L o wymiarach 80x35x40 cm. Chciałbym zbudować jakąś fajną (estetyczną i funkcjonalną) pokrywę oraz zamontować w niej osprzętowanie. Wszystko dlatego, że w sklepach obudowy są drogie, a czytając forum, większość z nich ma tandetne wyposażenie. Nawet te na allegro nie są takie tanie i mają słabe (podstawowe) wyposażenie.
Podajcie jakieś fajne pomysły na to, z czego zbudować pokrywę (materiał + ewentualny koszt) oraz jakie można zastosować wyposażenie konkretnie do TEGO AKWARIUM.
Myślałem o zamontowaniu 3 świetlówek T8 o mocy 18W - sugerowana długość świetlówki 60cm - (podajcie jakieś kombinacje, schematy korzystne dla roślin i uwydatniające kolory rybek). Dodatkowo dobrze byłoby, aby w obudowę wbudować wyłącznik czasowy do regulacji czasu oświetlenia (nie chcę, aby był gdzieś obok czy z tyłu akwarium). Czy ma ktoś pomysł, aby zrobić jakiś przełącznik do różnych kombinacji oświetlenia, tzn. np. żeby wieczorem paliła się tylko jedna świetlówka z przodu, albo dwie dowolne?
Dodatkowo chcę, aby było też jekieś miejsce na oświetlenie LED z przełącznikiem LED/ŚWIETLÓWKI.
Jeżeli będzie to pełna zabudowa, to powstaje problem z nadmiarem ciepła. Czytałem o wentylacji za pomocą wiatraczków z komputera. Na przykład takie wiatraczki od cheapsetu z pł. głównej. Jak je podłączyć, żeby chodziły razem z oświetleniem? Mile widziany pomysł z czujnikiem temperatury, gdzie wiatraczki włączałyby się, gdy osiągnięta zostanie jakaś określona temperatura. Jakie wykombinować do tego zasilanie? Może jakiś transformator? Może ktoś z Was ma inny ciekawy pomysł na wentylację?
A macie jakieś ciekawe propozycje na temat otworów w pokrywie na wypusty kabli, albo do karmienia rybek? Chcę, aby to naprawdę wyglądało estetycznie i profesjonalnie.
Dobrze jest też zastanowić się nad pracami pielęgnacyjnymi, aby był łatwy dostęp do zbiornika i zdejmowanie pokrywy nie robiło dużego kłopotu.
Ostatni akapit. Ile to będzię prądu żarło??

Chyba wymagam rzeczy niemożliwych. No ale cóż. Liczę na kolegów po fachu