Garbniki - grupa związków organicznych o dużej masie cząsteczkowej, występujących naturalnie w niektórych roślinach. Z chemicznego punktu widzenia są polifenolami. Garbniki naturalne należą do dwóch zasadniczych grup: garbników pirogalolowych, inaczej galotanoidów (hydrolizujących) i garbników katechinowych (niehydrolizujących). Garbniki mają zdolność tworzenia trwałych, nierozpuszczalnych w wodzie kompleksów z białkami co jest zasadnicze dla ich zastosowania.
Występują powszechnie w roślinach, zwłaszcza w korze i liściach drzew i krzewów.
Garbniki są czynnymi składnikami wielu surowców zielarskich takich jak: kora dębu, kłącze pięciornika, kłącze wężownika, liść orzecha, kora oczaru, liść jeżyny, liść maliny.
Otrzymuje się je w formie ekstraktów wodnych z części roślin. Jednym z najdawniej poznanych garbników roślinnych jest tanina chińska. W zastępstwie garbników naturalnych produkuje się garbniki syntetyczne, zwanie taninganami.